Skip to main content

Pressrum

Reportage & Berättelser

Här kan ni ta del utav Bento50 ABs reportage och berättelser. Läs tex den fängslande berättelsen om bakgrunden till Bengts första besök i Brasilien.
Press – Bento50 AB

Projektrapport Biogas Sertao 2015.

Utdrag ur berättelsen:

”Bakgrund och start till mitt engagemang i Brasilien: En studieresa erbjöds oss Lutherhjälpsombud i Göteborgs stift 1993. Efter stark uppmuntran kanske uppmaning, särskilt av stiftsombudet Barbro Sjunnesson, stiftskonsulenten Ingela Österström och vår kyrkoherde Lars Hjort i Ödsmål, blev jag en de 27 ombud som fick möta organisationen Diaconias arbete i nordöstra Brasilien…”

”Examensarbete på CTH: I november 2013 blev jag uppringd av Emma Fjordsten, en Chalmersstudent. Hon och hennes kompis Johanna Vidén ville göra ett examensarbete på bioförgasarna i Brasilien. De hade fått tipset via en kollega till Ulf Andersson. Jag blev väldigt glad för denna förfrågan och kunde hjälpa dem att besöka Afogados da Ingazeira i Brasilien. Där fick de med hjälp av Diaconia besöka familjer som använder de nytillverkade bioförgasarna…”


Företaget som arbetar för ett hållbart liv!

Utdrag ur Aftonbladets reportage från 2019:

”Med en stark drivkraft för miljö och hållbar utveckling har företaget Bento50 arbetat i över tio år med olika projekt i Brasilien. De frågor verksamheten jobbar med är vatten, ekologisk odling och biogas i områden som behöver stöd…”

”Företaget Bento50 arbetar för att skapa mindre fattigdom och förbättra vår miljö. Verksamheten håller i föreläsningar och seminarier i Sverige och stödjer några projekt även i andra länder…”


Vatten och bioenergi åt alla!

Utdrag ur Sverigemagasinets reportage från 2018:

”Bengt Carlsson har genom sitt engagemang som frivillig bidragit till att människor i utsatta områden i Brasilien idag har tillgång till dricksvatten. Projektet inleddes 2003, och till dags dato har över en miljon familjer fått tillgång till en egen regnvattencistern. Antalet människor som fått ett bättre liv är i det närmaste oöverskådligt…”

”Bengts företag Bento50 AB har sedan 2014 bidragit till att många familjer nu också får tillgång till en egen bioförgasare. Fri biogas för matlagning med hjälp av kogödsel. Sverigemagasinet får en pratstund med Bengt Carlsson mellan resorna till Brasilien…”


Extra material till projektsidan om ”Forskning Biogas – Projekt Biogas”:

Läs Chalmersstudenterna Emmas och Johannas examensarbete (2014).

BSc thesis Emma Fjordsten and Johanna Vidén final

garden watering plants
Vill ni lyssna till berättelserna om de internationella projekten och se bilder därifrån så är ni hjärtligt välkomna att höra av er